Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/forlaget-valdemar.dk/public_html/sites/all/modules/imagecache_actions/utility.inc on line 455
Forlaget Valdemar

Forlaget Valdemar

Pligtens glæder – en roman om nazismen og efterkrigstiden og om følgerne for næste generation.

 

Det er historien om Siggi Jepsen, der er blevet sendt til en anstalt for vanskelige unge, og som i tysktimen får til opgave at skrive om ’Pligtens glæder’. Hans far, der er politibetjent i Rugbüll ved den dansk-tyske grænse, nærer en sådan lidenskab for sine pligter, at han uden tøven i 1943 overbringer den berømte maler Nansen (læs Nolde), der desuden er hans barndomsven, et forbud mod at male, udstedt af nazisterne i Berlin. Fra den dag overvåger han nidkært, at hans nu forhenværende ven ikke maler. Pligten går frem for alt. Han forsøger også at inddrage Siggi, gøre ham til sin medvider.

 

Siggi er i forvejen splittet i sin loyalitet, da hans bror for at undgå militærtjeneste har lemlæstet sig selv og er deserteret. Skal Siggi adlyde sin far, gøre sin pligt eller hjælpe sin bror? For en dreng på ti år er disse dilemmaer for meget. Han ser trusler overalt og forsøger at bringe malerens billeder i sikkerhed, så hans far ikke kan destruere dem.

 

Da Det tredje Riges tid er forbi, bliver politibetjenten kortvarigt interneret, men vender snart hjem til pligtens glæder og fortsætter ufortrødent felttoget mod Maleren. Her knækker tråden for Siggi, og stilen om ’Pligtens glæder’ bliver også en beretning om Siggis eget liv. Samtidig er hele bogen en storslået og humoristisk beretning om marsken og dens befolkning, en historie om blind lydighed og nazismen, om en diktator og især hans håndlangere.

 

”Tysktime” udkom første gang på dansk i 1970 og blev straks en bestseller, hvor oplaget nærmede sig 70.000.  Til denne nye udgave er oversættelsen blevet revideret og opdateret.

 

Pressen skrev:

”Mestergrebet i Tysktime er, at romanen trods den alvorlige advarsel mod blind lydighed også er fuld af humor.”

Weekendavisen

 

”Tysktime er ikke for meget sagt en af de store romaner i tysk efterkrigslitteratur… Et uafrysteligt motiv som illustration af diktaturets styrke i en kultur af menneskelig forvreden pligtfølelse og nidkærhed.”

Information